Якість бутильованої води – це якість життя людини!
Проблема якості питної води – це проблема збереження здоров’я людини. Яку воду вживати – водопровідну, з бювету, відфільтровану або бутильовану? На сьогоднішній день питання гарантованої безпеки питної води не має чіткої відповіді. Міськводоканал запевняє, що водопровідна вода, хоч і з хлором, але вона знезаражена. Вода з бювету артезіанської свердловини або джерела чистіше, не віддає хлором, але не завжди є гарантія її мікробіологічної чистоти. Різноманітні виробники пропонують воду бутильовану із тих же свердловин – без запаху, без бактерій.
Якість бутильованої води повинен гарантувати її виробник. Проте поки що законодавчо бутильована вода не регламентована для споживача бутильованої води, питання яким параметрам повинна відповідати вода, щоб бути безпечною та корисною для організму людини, є дуже важливим.
Міжнародна асоціація виробників бутильованої води (IBWA) дає таке визначення: “Вода вважається бутильваною, якщо вона відповідає державним стандартам, гігієнічним вимогам до води, поміщена в гігієнічний контейнер і продається для вживання людиною. При цьому бутильована вода не повинна містити підсолоджувачів або добавок штучного походження. Ароматизатори, екстракти та есенції природного походження можуть бути добавлені до бутильованої води в кількості, не перевищуючі одного вагового відсотка… Якщо вода містить більший процент домішок, то вона відноситься до безалкогольних напоїв”.
Очистка питної вода забезпечує видалення з неї всіх речовин, потенційно небезпечних для здоров’я людини. При цьому якість питної води повинна відповідати вимогам Д.СанПин 2.2-10, Наказ МОЗ України №400 від 12.05.2010р. Вимоги ДОСТу до хімічного складу води включає 20 показників для сполук, які зустрічаються в природних водах або доданих в неї при обробці на очисних спорудах.
В останні роки кількість показників хімічного складу води суттєво зросла, що може бути актуально для бутильованих вод, адже ця вода купується споживачем і повинна бути найвищої якості.
Якість води сьогодні оцінюють за допомогою хімічного та мікробіологічного аналізу. Бутильована вода повинна мати обов’язково Сертифікат відповідності.
Оскільки бутильована вода, як питна, призначена в першу чергу для збереження здоров’я людини, тому її характеристики повинні бути максимально наближені до властивостей пов’язаних або аналогічними внутріклітинній рідині організму людини. Відповідність питної води таким високим якостям можна контролювати тільки за допомогою вимірювання фізичних характеристик води, як цілісної структури.
До найбільш важливих характеристик питної води сьогодні належать:
- Наявність структурної впорядкованості води;
- Природна питна вода повинна повинна бути “живою” структурою, тобто мати характерну оптичну анізотропну структуру;
- Наявність питомої провідності, концентрації розчинених домішок, які знаходяться в певних межах стандартних значень вимірюваних величин;
- Важливим показником для питної води є величина окисно-відновлювального потенціалу як по величині, так і по знаку. Для внутріклітинної рідини ОВП – від’ємна величина;
- В цілому структура питної води повинна відповідати структурі живої природи, тобто повинна бути фрактальною та оптично анізотропною.
Всі ці характеристики визначаються тільки за допомогою фізичних вимірювань. В існуючі ДОСТи поки що не входять фізичні параметри питної води, однак без цих досліджень сподіватися визначити ступінь найвищої якості бутильованої води неможливо.
Якщо оцінювати якість води на українському ринку в цілому, то з тих марок, які протестував Інститут фізики НАН України та Український інститут екології людини, приблизно третина – високоякісні.
На жаль, якість бутильованих питних вод в Україні погіршується через те, що при підготовці бутильованих вод використовуються жорсткі умови доводопідготовки, а саме використовують фільтри зворотного осмосу, які зовсім руйнують природну біоенергетику води.